onsdag 27 april 2011

Knytskärp med tvinnade lädersnoddar och tofsar


Ett vanligt knytskärp är lite jobbigt i ryggen. Det går i omlott. Och när jag såg en bild av denna modell ville jag göra ett med tofsar.

Bilder finns längre ned både på hur de olika modellerna av knytskärp blir i ryggen och hur skärpet jag försökte kopiera ser ut.

Materialet var som innan skinn som blivit över sedan jag sydde skinnväskan. Då som nu sydde jag det mesta på maskin, lite för hand.

Jag blev nöjd med skärpet även om det blev lite för stort. Tanken var att det skulle mötas helt i ryggen, men jag hade överskattat hur bred jag är (ville inte riskera det skulle bli en lucka i skärpet där bak). Detta löste jag genom att göra ett hål med en håltång och sedan skära upp skåror bredvid så att jag kan trä den ena lädersnodden igenom. Ibland har man tur i oturen. Denna lösning blev snyggare än hur det var tänkt.

Så här gör du
  1. Klipp ut skärpets huvuddel lite längre än du är runt midjan. Använd samma mått som jag angav för det andra knytskärpet: 8 cm brett i mitten, 3 cm längst ut + 8 mm sömsmån på alla kanter (se tidigare inlägg – ligger under ”Ändringar och annat smått” om du inte hittar det längre ned på sidan).
  2. Förbered för att sy dekorsömmen runt skärpet. Klipp av bitar vid kanterna vid skärpets ändar så att du kan fästa kanterna snyggt. Sedan limmade jag fast sömsmånen med tyglim för att få den jämn. Detta då man får snyggast söm från rätsidan på min maskin och jag inte kan nåla i skinn.
  3. Sy på dekorsömmen på maskin (har fått tips om att använda stygnlängd 3,5 - 4 för skinn - vanlig raksöm).
  4. Klipp ut delarna du behöver till lädersnoddarna. Se bild nedan. Klipp till två smala remsor av skinn 4 mm breda och ca 90 cm långa som hålls ihop av en större bit (se bild nedan). Jag skar ut bitarna med skärkniv. Tänk på att snodden blir kortare när den är tvinnad så gör den så lång du behöver. Det ska räcka till tofsar.
  5. Fäst remsorna så att du kan börja tvinna. Jag fäste mina i stark norrländsk nåldyna av trämaterial som håller. Kolla denna länk om du vill läsa på om hur du tvinnar lädersnoddar.
  6. Tvinna snoddarna. Du tvinnar båda remsorna om varandra åt höger – sedan när de är hårt snurrade några centimeter lägger du dem om varandra åt vänster. Läs beskrivningen jag länkat till ovan och försök på provbitar innan du gör snoddarna du ska använda.
  7. Gör en tofs när snodden är så lång du behöver den för att få den runt midjan. Min lädersnodd är ca 52 cm, dvs mått för enbart snodden minus tofs och bit för fäste högst upp. Jag slarvgjorde tofsen. Finns säkert bättre sätt göra en tofs på. Men så här gjorde jag: Klipp tre remsor till 4 mm breda och lite längre än du vill ha tofsen så du kan klippa den rätt sedan. Lägg remsorna mellan remsorna du tvinnat och knyt ihop. Se bild nedan så ser du hur min knut ser ut. Jag klippte sedan remsorna lika långa. Jag hade planer på att sy på en remsa för att dölja knuten och göra den snyggare men struntade i det.
  8. Sy fast snoddarna på skärpet. Även här limmade jag först fast dem och sydde sedan för hand. Du kan se båda sidorna på fästena jag gjorde på bilder nedan.
  9. Bara en sak kvar – gör ett hål i skärpet som du kan trä ena snodden genom för att få en snygg rygg. Jag gjorde först ett hål med håltång och skar sedan ut små skåror bredvid så stort som det behövdes för att få ut tofsen.

Steg 1. Klipp ut skärpets huvuddel.

Steg 4. Klipp ut delarna du behöver till lädersnoddarna.

Steg 6. Så här ser snoddarna ut före och efter de är tvinnade.

Steg 7. Gör en tofs på var snodd.

Steg 8. Baksida.

Steg 8. Framsida.

Steg 9. Gör ett hål att trä den ena snodden igenom.

Skärpet jag ville kopiera. Jag orkade inte göra lika snygga tofsar men du kan se här hur du kan göra.

Så här ser ryggen ut på detta skärp.

Så här ser ryggen ut på det knytskärp jag visat tidigare. Visst är ryggen snyggare på det nya skärpet...



torsdag 21 april 2011

Garnlampa av restgarn

Behöver du en taklampa kan du lätt fixa en med en ballong, tapetklister och garn. Stilen liknar dessa du kan köpa.

Du behöver en stor ballong från Buttericks som är 1 meter i diameter, ca 7 garnnystan och tapetklister.


Så här gör du
Varning! Gör inte detta med små ballonger på grund av hög brandrisk.

  1. Klipp garnet i längder som räcker runt ballongen (lite mer än 1 m).
  2. Doppa 3 garnstumpar åt gången i tapetklistret som du har blandat tjockare än vanligt. Lägger du in fler än 3 åt gången blir det bara en stor röra.
  3. Lägg på garnstumparna allt eftersom så att du täcker lampan. Se till så att du lämnar en cirkel öppen för lampan.
  4. Låt torka ett par dygn. Den kan till exempel hänga i den takkrok där den sedan ska sitta.
  5. Panga ballongen.
  6. Gör ett lampfäste. Använd två brädbitar eller något annat som du kan fösa ihop så att lampan kan hänga under.
  7. Häng fast med en glödlampa med sladd.

söndag 17 april 2011

Knytskärp av skinnspill

Jag var sugen på ett knytskärp av brunt skinn. Dags att ta tag i saken nu när jag hade skinn över efter väskan.

Jag sydde ihop 6 bitar. Använde det tjockare skinnet för den tjocka delen i mitten och de mjukaste längst ut. Tänkte att knuten blir snyggare då.

Så här gör du
  1. Rita upp ett mönster. Måtten jag använde är: Längd 208 cm. Bredd: Mitten: 8, 10 cm utåt/7 cm brett, 20/6, 30/4,5, 40/3,5, 50/3,2, 60/3, 70/3, 80/2,8, 90/2,5 100/2,5. Dessa mått är utan sömsmån. Jag lade till 8 mm på alla kanter.
  2. Lägg ut mönstret på skinnet och markera med bläckpenna var du ska klippa. Jag duttar bara för att det ska bli så lite bläck som möjligt.
  3. Klipp ut delarna. Jag lade till 8 mm sömsmån där jag sydde ihop två skinnbitar.
  4. Sy ihop delarna. Jag sydde först ihop bitarna, sedan sydde jag på en dekorsöm.
  5. Förbered för att sy dekorsömmen runt skärpet. Klipp av bitar vid kanterna vid skärpets ändar så att du kan fästa kanterna snyggt. Sedan limmade jag fast sömsmånen med tyglim för att få den jämn. Detta då man på min maskin får snyggast söm från rätsidan och jag inte kan nåla i skinn.
  6. Sy på dekorsömmen.
Håll ögonen öppna efter ett annat knytskärp jag håller på med. Det har tvinnade lädersnoddar med tofsar. Detta skärp får snyggare rygg då skärpen inte behöver gå så mycket i omlott som detta.

Så här ser sömmarna ut där skinnet skarvats ihop.
Sömmarna från avigan.


fredag 8 april 2011

Stor skinnväska av renskinn

Jag behövde en riktigt stor väska med plats för allt till bebis, saker till mig själv och ändå plats över för shopping. Tack vare pappa hade jag två renskinn. Ett av dem fick nu bli en väska i modern enkel modell som kan hålla en stor last över axlarna.

Mönstret gjorde jag själv genom att kopiera en kompis väska i fuskskinn som jag gillade. Sedan gällde det att tänka lösningsorienterat. Allt går om man bara är envis nog.

Originalmodellen har ett blixtlås och det gick lättare än jag trodde att sy fast ett blixtlås på skinn. Dessutom fick jag ett blixtlås med två löpare som du kan öppna åt båda hållen. Perfekt för en väska. Trots det finns det inga väskor att köpa med denna typ av blixtlås. Du måste helt enkelt sy en själv. Om du vill köpa ett renskinn kan du beställa ett från Lappland. Du kan till exempel titta på Lycksele Skinn & Slöjd AB.


Sömnaden fick jag göra lite för hand. Min symaskin kan inte sy mer än två lager skinn. Använd en skärnål så går det ändå.

Mobil, nycklar och plånbok behöver hittas lätt i en innerficka. I och med att väskan är i skinn ansträngde jag mig lite extra och gav den ett blixtlås. Fickpåsen är separat och förstärkt med vliselin.

Tips! Arbetet spred jag ut med ett moment per dag. Jag gör alltid så. Då är det lättare att hitta tid över. Dessutom gör du mindre fel om du inte stressar.


Så här gör du
  1. Gör ett mönster. Jag lade mönsterpapper på väskan jag ville kopiera, mätte lite och såg sedan till att måtten blev rätt samt att sidorna överensstämde.
  2. Lägg ut mönstret på skinnet och se hur du kan klippa ut delarna på smartast sätt. Jag ville få så mycket skinnspill över som möjligt så att det räcker till ett brett knytskärp (lägger ut det senare när det är klart)
  3. Klipp ut delarna. Glöm inte bort sömsmån om du inte lagt till det på mönstret.
  4. Sy ihop väskpåsen och sy sedan på dekorsömmar om du som jag vill förstärka sömmen. Detta kunde jag göra på min symaskin.
  5. Sy på väskbotten. Först sydde jag ihop väskbotten med väskpåse på maskin. Dekorsömmen fick jag sy för hand.
  6. Sy fodret. Jag sydde på en innerficka med ett blixtlås jag hade hemma. Mätte helt enkelt hur stor den kunde bli och ändå se bra ut.
  7. Sy på blixtlåset. Fodret och skinnväskan syr du samtidigt ihop i detta moment.
  8. Sy sedan fast fodret på blixtlåset för hand för att säkerställa att det ligger snyggt på insidan. Gör du inte det blir det risk för att fodret knölar sig lite sedan.
  9. Sy sedan en dekorsöm på maskin från väskans utsida.
    Tips! En tång hjälper dig dra ut nålen.
  10. Nu är det dags för axelremmen. Jag ville ha en vanlig axelrem så jag behövde två sidor att sy ihop. Klipp ut delarna så långa och breda du vill ha dem. Jag förstärkte mina med tjockt vliselin för att motverka att skinnet ska töja sig.
  11. Sy ihop axelremmens två sidor samtidigt som du syr fast den på väskpåsen. Jag kan bara sy ihop två lager skinn på min symaskin, så jag sydde först en dekorsöm på vardera sidan av axelremmen. Sedan tråcklade jag ihop dem i samma hål som dekorsömmen.
  12. Lämna in väskan till skomakaren för förstärkning med nitar. Det är en stor väska som ska klara av tung last. Lita inte på att sömmen räcker för att hålla väskpåsen stadigt fast.  
Nu är det dags att sätta igång med nästa väska som jag tänker sy av det ljusa renskinnet. Se tidigare inlägg så ser du vilken modell jag nu först ska provsy i tyg. 

Steg 2. Lägg ut mönstret på skinnet.

Steg 3. Klipp ut delarna.


Steg 4. Sy ihop väskpåsen.


Steg 5. Sy på väskbotten.


Steg 6. Sy fodret.

Steg 7. Sy på blixtlåset.

Steg 8 och 9. Sy fast fodret på blixtlåset för hand innan du syr dekorsömmen på maskin.

Nu är väskpåsen färdig.

Steg 10. Klipp ut delarna till axelremmen.

Steg 11. Sy ihop axelremmen samtidigt som du syr fast den på väskpåsen.


Steg 12. Sätt på nitar så att axelremmen är säkert fäst vid väskpåsen.

Blixtlåset går att öppna åt båda hållen.

Originalmodellen jag kopierade.